středa 27. června 2007

Geocaching - sport se srdcem GPS

Majitelé GPS přístroje jistě znají, neznalí poznají. Geocaching, hra na poklady. Najdi, zapiš, vyměň nebo neměň, a pátrej dál. Již přes 4000 takových pokladů v Čechách a nepočítaně po celém světě. Většinou na něčím zajímavých místech a v zajímavých skrýších tak, aby je náhodný chodec nenalezl a neponičil.

Co potřebujete k takovému úspěšnému geokešingování ? Předevěím nějaký ten volný čas. GPSka se taky hodí, i když jsou známi tací, kteří jsou schopni lovit i za použití internetu, rozuměj nějakých map, kam se dá zadat souřadnice. A pak pátrají v cca 50m kruhu, což je cca přesnost těchto map. Nezřídka jsou úspěšní. Ale jak říkám, GPSka je GPSka.
Dále to chce trošku citu. Ne každá cache je pro každého. Najdete je na vysokých sloupech, ale třeba také pod vodou a nebo pod převisem stěny.

---Typická výbava geocachera. Batůžek, GPSka, razítko, tužka, papír. Na obrázku je i malá krabička od filmu, což je právě ona nalezená keška---

A v neposlední řadě ? Dobrá nálada a chuť bavit se tímto nevšedním sportem. Odreagování je to tedy perfektní. Sám, pokud mám špatnou náladu, nemám co na práci, nebo se prostě nudím a Zuzátko zrovna nemá čas. beru do ruky GPSku a vyrážím na náhodné odlovy. Vždy doma připravit "co nejkratší trasu po co nejvíce keškách" a hurá do terénu. Zkuste - uvidíte. Geocaching vás dostane na místa, o kterých nemáte ani tušení, že existují. Budete se drápat do příkrých kopců, poté z nich v suti sklouzávat dolů, prohledávat nejroztodivnější skrýše, skrýšky a skrýšičky, a hlavně celou dobu nadávat na "toho blbce, kterej tuhle krabici tak dobře schoval".

---Jojo, i tady je keška. Jedná se o puklinu stromu. A když se řádně podíváte, určitě ji brzy najdete---

Jeden kolega geocacher onehdá publikoval seznam, který zde, sic bez jeho svolení, ale věřím, že s pochopením, uveřejním. Jedná se o soupis věcí, které by člověk ideálně měl mít při sobě v jakémsi "geobatůžku" na zádech. Věci, které ulehčí dohledání té či oné kešky :

01 - GPS
02 - náhradní baterky
03 - mobil
04 - foťák
05 - objektivy
06 - blesk
07 - obyčejná tužka
08 - propiska
09 - vědecká kalkulačka která umí závorky
10 - papír nebo blok
11 - černé sáčky
12 - náhradní logbook
13 - náhradní pravidla
14 - provázek
15 - černá lepící páska
16 - průhledná lepící páska
17 - lékárnička
18 - repelent
19 - šátek
20 - baterka do ruky
21 - čelovka
22 - nůž
23 - švýcarský nůž
24 - velký pytel na odpad
25 - kompletní náhradní cache velikosti small nebo regular
26 - kompletní náhradní cache velikosti mikro
27 - zrcátko
28 - igelitové rukavice
29 - tlusté gumové rukavice
30 - pracovní rukavice
31 - pitná voda
32 - lano + slaňovací výbava
33 - polní lopatka
34 - lupa
35 - pinzeta
36 - dezinfekce proti klíšťatům
37 - sirky nebo zapalovač
38 - svíčku nebo jiný trvale hořící objekt
39 - osobní přenosné radiostanice
40 - sondovací drát
41 - Šolimovo teleskopické opékátko na buřty
42 - sekáček na led
43 - návleky na nohavice proti sněhu
44 - busola
45 - papírové mapy
46 - kovová lžíce
47 - malé nůžky
48 - sekundové lepidlo
49 - ořezávátko
50 - gumičky
51 - zip sáčky
52 - multitool kleště
53 - dalekohled
54 - skládací deštník
55 - pláštěnka
56 - svinovací metr
57 - lihová fixka
58 - diktafon
59 - goretexové oblečení a obuv
60 - PDA + bluetooth modul + TomTom navigátor (nebo jiný)
61 - notebook
62 - nabíječky pro PDA, mobil, foťák, notebook, bluetooth modul do auta
63 - konverze 220 V <-> 12 V
64 - papírové kapesníky
65 - hadr
66 - osmimetrový žebřík
67 - sněžnice
68 - kreditka + hotovost
69 - jízdní kolo
70 - potápěčská výbava
71 - nafukovací člun
72 - skládací armádní lopatka
73 - ocelové vyprošťovací a tažné autolano (popř. s navijákem a kotvou)
74 - auto, do kterého se to všechno vejde

Zábavné ? Ani ne... :o) . Mám za sebou přibližně 360 nalezených kešek, kteréžto číslo stále roste, jak se mi daří jednotlivé kousky nacházet. A musím říct, že snad není jediná věc, kterou bych, během hledání, nevyužil.

Ještě jsem vás nenalákal ? Tak zkusme ještě něco.. Ceny GPS přístrojů rapidně klesají. Velice slušný kousek lze pořídit již kolem 5000 korun, což je, vzhledem k původním cenám (svoji první GPS jsem si kupoval za cca 18000) dost drsný propad. Na druhou stranu, příliš drsné, masové rozšíření geocachingu jest také nežádoucí. S rostoucím počtem geocacherů, roste riziko jednak prozrazení kešky náhodným mudlou (mudla = převzato z Harryho Pottera -> člověk, který není geocacher, ale pouze překážející objekt, čumící všude kolem, nejlépe přímo na kešku, zamezující jejímu snadnému a hlavně nenápadnému odlovení a navrácení zpět do skrýše) a hlavně "zaplavení se nekvalitními keškami". Jen v Praze máme kolem šestiset těchto pokladů a začínám mít ošklivý pocit, že tahám kešky z každé meze, jen kvůli tomu zpropadenému bodíku a vyčištěnému kousku mapy. Kdyby nechtěl mít každý cacher - začátečník co nejdříve svoji vlastní keš, nejlépe špatně zaměřenou, na nicneříkajícím místě a bez nápadu, bylo by hnedle na světě lépe. Na začátku "boomu" geocachingu, byly kešky opravdu pouze na zajímavých místečkách. Teď jsou všude. Nevíte, co je zajímavého na větráku z metra na louce mezi paneláky ? Já to totiž nevím.

To jsem se zase jednou rozepsal. Ale o tom nejdůležitějším, jsem stejně mlčel. A teď vám to povím. Víte, co je při geocachingu opravdu, ale opravdu nejdůležitější ? Mít člověka, se kterým můžete na kešky vyrážet. Kamarád, nebo třeba přítelkyně. Ve dvou se to lépe táhne, více očí více vidí a hlavně, hlavně je to mnohem mnohem mnohem větší zábava.

---Moje láska a miláček na společné výpravě za keškami---

Žádné komentáře: